Μια πλήρης βιβλιοθήκη 
για να γνωρίσετε  
τον εγκέφαλο και τον νου
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΟΥ,
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
«Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο βιολογικό όργανο, με μεγάλη υπολογιστική ισχύ, το οποίο συγκροτεί την αισθητηριακή μας εμπειρία, ρυθμίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και ελέγχει τις πράξεις μας». 
Έρικ Κάντελ – Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής
«Δεν υπάρχει επιστημονικός τομέας που να έχει τόσο ζωτική σημασία για τον άνθρωπο όσο η μελέτη του ίδιου του εγκεφάλου του. Όλη μας η αντίληψη για το σύμπαν εξαρτάται από αυτόν». 
Φράνσις Κρικ – Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του DNA
Πολλά από τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το ανθρώπινο ον, όπως η ορθολογική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η γλώσσα, η ηθική και η ικανότητα της μάθησης, ααποτελούσαν επί αιώνες αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στις διάφορες φιλοσοφικές και ερμηνευτικές σχολές. Για όλα αυτά τα ερωτήματα έμοιαζε ανέφικτο να έχουμε μια σταθερή βάση πάνω στην οποία να μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αντικειμενική γνώση, εφόσον, σε τελική ανάλυση, παρέπεμπαν σε μια απροσπέλαστη οντότητα: την ψυχή, τη διάνοια ή το πνεύμα. 
Η κατάσταση, ωστόσο, άλλαξε θεαματικά στη διάρκεια των προηγούμενων εκατό ετών, και ιδίως τα τελευταία χρόνια. Οι όλο και μεγαλύτερες πρόοδοι στον τομέα της νευροεπιστήμης και της ψυχολογίας ρίχνουν φως σε ζητήματα που παλαιότερα αποτελούσαν αντικείμενο εικασιών, και αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε επιστημονικά τους μηχανισμούς που εξηγούν τη λειτουργία του νου μας. Μια γνώση συναρπαστική και επαναστατική, η οποία μας παρέχει μια ολοένα και πιο σταθερή βάση, προκειμένου να δώσουμε απάντηση σε ένα ουσιώδες ερώτημα:
Ποιοι είμαστε;
ΦΙΝΕΑΣ ΓΚΕΪΤΖ 
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ 
Το καλοκαίρι του 1848 συνέβη ένα επεισόδιο που έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον νου. Ο Φινέας Κέιτζ, ένας νεαρός υπάλληλος της σιδηροδρομικής εταιρείας Rutland & Burlington, έπαθε ένα τρομερό ατύχημα στη διάρκεια της εκτέλεσης ενός έργου: την ώρα που ανατίναζαν με δυναμίτη κάτι βράχια, μια μεταλλική βέργα διαπέρασε το κρανίο του από τον αριστερό κρόταφο μέχρι το μέτωπο. Προς κατάπληξη όλων των συναδέλφων του, ο νεαρός Φινέας σηκώθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε, διατηρώντας ανέπαφες όλες του τις ικανότητες. Ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε. 
Τις ημέρες που ακολούθησαν, o μέχρι τότε υπεύθυνος και ευγενής Φινέας άρχισε να συμπεριφέρεται με τρόπο άξεστο και επιθετικό προς τους υπόλοιπους, σαν να είχε μεταμορφωθεί σε τελείως διαφορετικό άνθρωπο. Η θλιβερή περίπτωσή του αποτέλεσε την αδιάσειστη απόδειξη ότι ο χαρακτήρας, η συμπεριφορά και οι συνήθειές μας δεν εξαρτώνται από κάποια μυστηριώδη πνευματική ουσία, αλλά βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το κεφάλι. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι η αιτία της αιφνίδιας αλλαγής του Φινέα Κέιτζ ήταν η κάκωση που του προκάλεσε η βέργα στον μετωπιαίο εγκεφαλικό λοβό.
ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΡΟΣΙΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Μια συλλογή καταρτισμένη από μια διεπιστημονική ομάδα με σκοπό τον συγκερασμό της επιστημονικής ακρίβειας με το εκλαϊκευτικό πνεύμα.
• Επιστήμονες και ερευνητές σε κέντρα διεθνούς κύρους, όπως το Ινστιτούτο Ραμόν ι Καχάλ, το Κέντρο για τη Γονιδιωματική Ρύθμιση (CGR), η Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημονικών Εταιρειών (FENS) και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. 
• Διεύθυνση ελληνικής έκδοσης: Ανδρονίκη Πλωμαρίτογλου

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΛΩΜΑΡΙΤΟΓΛΟΥ
Αναπληρώτρια διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 
Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών 
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης Massachusetts General Hospital, Harvard University. 
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Harvard - Spaulding Rehabilitation Hospital, Harvard University. 
Διακρανιακό Υπερηχογράφημα, Wake Forest University School of Medicine 
Master of Science στην Επιδημιολογία, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου 
Harvard - Harvard School of Public Health. 
Μέλος των ιατρικών εταιρειών: Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, American Academy of Neurology, American Stroke Association/American Heart Association, Ελληνική Νευροφυσιολογική Εταιρεία, Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, ιδρυτικό μέλος, European Stroke Organization

ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 
ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 
ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 
ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ